Helt siden 1957 har bonden som produserer våre viktigste råvarer vært ekstra viktig for Buer.
Uten gode råvarer er det umulig for oss å bake gode lomper og lefser.
I 2017 investerte vi i et eget potetmottak og potetvaskeri og på den måten kunne vi knytte enda tettere
bånd med produsentene våre. Vi kunne samtidig redusere miljøpåvirkningen gjennom redusert
transportbehov for potene inn til vårt bakeri.
Bøndene i nærområdet kommer hit og leverer poteter med egen traktor og henger.
Videre blir potene vasket, sortert og kokt. Vi bruke alle poteter uavhengig av størrelse og form.
Hos oss går ingen poteter eller rester fra produksjonen til spille, det går til dyrefor på gården Dæli Øvre i Spydeberg.
Familien Tokerud på Morstong gård har dyrket poteter i over 70 år og de har dyrket poteter til Buer gjennom tre generasjoner.
Totalt har de ca 300 mål med poteter i tillegg til korn.
De driver også eget gårdsutsalg og selger til matbutikker og restauranter i lokalmiljøet.
I Eidsberg driver brødrene Ole Petter og Ivar Mustorp samdrift med både poteter og korn. Gården
Mustorp har vært i familien siden 1869 og det har blitt dyrket poteter på gården så lenge brødrene kan huske.
Nå dyrker de poteter på ca 250 mål.
De fleste av lompene og lefsene våre har i løpet av 2017 og 2018 fått Nyt Norge merket på forpakningen.
Nyt Norge er en merkeordning som garanterer at produkter merket med Nyt Norge er
produsert i Norge og at minimum 75% av råvarene kommer fra norsk landbruk.
Våre produsenter må følge Kvalitetssystemet i landbruket og de må ha oppnådd en godkjent KSL-revisjon hvert år.
Det å redusere matsvinn i vår egen produksjon,
hos dagligvarebutikkene og hjemme hos folk flest, jobber vi med kontinuerlig.
Eksempler på dette er innføringen av åpne/lukke funksjon på pakningene, som gjør at produktene holder på kvaliteten etter
at pakningen er åpnet. Produktene er nå merket med ny holdbarhetsmerking, med angivelse av «best før, ofte god etter»,
som da sier at lompene godt kan brukes etter holdbarhetsdato er gått ut.
Vi gir også tips om at f.eks. eldre/tørre lomper kan brukes i matlaging som lompelasagne, lompepizza eller lompechips.
Se for tips på siden /oppskrifter.
Vel bekomme!