Lutefisk til jul

Dette trenger du for å lage lutefisk til 4 personer
2 kg lutefisk
3-4 ts salt
200 g bacon
mandelpoteter
gulrøtter
ertestuing
Buers julelomper

lutefisk-med-bacon-og-ertestuing-2

Del lutefisken i porsjonsstykker og legg dem over i en langpanne med skinnsiden ned. Dryss over saltet og la dem ligge slik i ca. 2 timer. Fisken kan godt stå på kjøkkenbenken i den stunden, det går helt bra.

Sett stekeovnen på 200 grader.

Skyll av saltet i kaldt og hell av den væsken som har runnet av fisken. Dekk langpannen med aluminiumsfolie og stek fisken et sted mellom 30 og 40 minutter. Sjekk etter 30 minutter for å se om fisken er ferdig. Bruker du loinstykker, bruker den å være det. Med større stykker som også inneholder bein, kan fisken måtte trenge litt mer tid. Lutefisken smaker best når den akkurat kommer ut fra stekeovnen, så det er bedre at de andre ingrediensene venter litt på fisken enn omvendt.

Del baconet i småbiter og stek det gyllenbrunt på forholdsvis svak varme i en stor stekepanne. Hold det varmt frem til servering.

Mandelpoteter har en lei tendens til å koke i stykker. Det beste tipset – men ingen garanti for at de ikke skal gå istykker – er å koke dem i 5 minutter, så slå av varmen og la dem stå i 12-15 minutter til. Hell så av vannet. Gulrøttene skreller du og deler i passe små stykker og koker sammen med potetene. Jeg bruker ikke å salte potetvannet når jeg koker mandelpoteter.

Finn frem Buers julelefser og gjør klart for et festmåltid.

lutefisk-med-bacon-og-ertestuing-og-buer-lomper buers-julelefser

Av FruTimian